Είναι το μέγεθος ενός iPad. Και είναι έτοιμο να ξεκλειδώσει τη δύναμη του AI (τεχνητή νοημοσύνη)

Η Cerebras Systems, μια start up εταιρία της Silicon Valley η οποία από το 2016 λειτουργούσε σχεδόν «αόρατα» και κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο λειτουργικό τσιπ υπολογιστή στον κόσμο το οποίο είναι πραγματικά εντυπωιακό.

Σε 56 φορές το μέγεθος του επόμενου μεγαλύτερου chip, η εταιρεία λέει ότι η υπολογιστική ισχύς του chip θα επιτρέψει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με εκθετικά ταχύτερο ρυθμό.

Το τσιπ έχει μια περιττή δομή, που σημαίνει ότι οι αναμενόμενες ατέλειες στην κατασκευή τσιπ θα είναι ασήμαντες.

Τα οπτικά του σχεδιασμού και της κατασκευής τσιπ υπολογιστή συναγωνίζονται και άλλες συσκευές τεχνολογίας, αν και τα τσιπ ποτέ δεν θεωρήθηκαν πραγματικά «σέξι».

Αυτό που τα κάνει να έχουν ενδιαφέρον είναι το ίδιο το όνομα Silicon Valley, το οποίο αναφέρεται στο πυρίτιο, το υλικό ημιαγωγών μέσα στις μάρκες.

Και πάλι, ένα τσιπ υπολογιστή δεν ήταν ποτέ λειτουργικά βιώσιμο όσο το μέγεθος ενός ολοκαίνουργιου iPad.

Σε ένα smartphone, ένα τσιπ έχει συνήθως το μέγεθος του νυχιού σας ή στη μεγαλύτερη πλευρά της κλίμακας, το μέγεθος ενός γραμματοσήμου.

Αλλά η Cerebas Systems, μια start up με έδρα το Los Altos, στην Καλιφόρνια που βρίσκεται σε λειτουργία «μυστικής αποστολής» από το 2016, μόλις κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο chip υπολογιστή στον κόσμο. Το Μεγαλύτερο Τσιπ στον Κόσμο Εντυπωσιάζει!

Πόσο μεγάλο; Δοκιμάστε 8,5 ίντσες σε κάθε πλευρά και 1,2 τρισεκατομμύρια τρανζίστορ μέσα, όλα δουλεύοντας σκληρά για να επιτρέψετε στον υπολογιστή σας να ολοκληρώσει πολύπλοκες εργασίες. Ένα τυπικό τσιπ υπολογιστή, αντίθετα, έχει μόνο εκατομμύρια (ή περιστασιακά δισεκατομμύρια) τρανζίστορ που αλλάζουν μεταξύ δυαδικών καταστάσεων 0 και 1, τη γλώσσα των υπολογιστών.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Ο Andrew Feldman, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Cerebras Systems, λέει στη Popular Mechanics ότι ο ρυθμός έρευνας και ανάπτυξης στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης θα επιταχυνθεί πάρα πολύ. Ενώ το AI έχει ήδη πολλές πτυχές της ζωής μας – για τη γιαγιά του Feldman, λέει, αυτό οφείλεται στο να ζητάμε από την Alexa να παίξει τραγούδια του Frank Sinatra.

“Το τσιπ είναι μια παρόμοια λύση με το AI, καθώς ένα minivan είναι μια λύση για να έχει τρία παιδιά”, λέει ο Feldman. “Αυτό που είδαμε ήταν χαρακτηριστικά του κόσμου της τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό που το λογισμικό ήθελε να κάνει το υλικό ήταν πολύ δύσκολο.”

Πηγή: https://www.popularmechanics.com